Уникално тунелно съоръжение гарантира запазване на археологията пред ЦУМ На 09.12.2010 година беше положена иконата с лика на Св. Иван Рилски, пазител на поздемните строители. Този ритуал е традиционен при започване на пробива на всеки тунел за българското строително дружество Адвал, което започна изграждането на тунела при Метростанция ІІ - 8 от Втори метродиаметър, намираща се на бул. Княгиня Мария Луиза, пространството между Ларгото, ЦУМ и Халите.

Метростанцията ще се изгради по тунелен способ.  Тунелът - дълъг 108метра, със сечение 258кв.м. - ще е най – голямото тунелно съоръжение подобно сечение в Европа. Изграждането му е единствения начин за запазване на археологическото ниво.

Метростанция ІІ – 8 е особено важна част от метрото в София. Тя е част от Втори метродиаметър  /Надежда, Централна гара, НДК, Японския хотел/,  свързана е със станция Сердика от Първи метродиаметър /Люлин, Младост, Цариградско шосе/, където се пресичат двете метротрасета.

С реализацията на проекта освен, че се запазва изцяло археологията се създава възможността тя да бъде експонирана по подходящ начин за посещение от всички граждани и гости на столицата.

На събитието присъстваха главния архитект на гр. София - арх. Петър Диков, проектантите на тунела, строителите от фирма Адвал АД, представители на фирма Метрополитен ЕАД, както и водещите медии.