На 20.06.2011 година беше отбелязано приключването на  основния етап от изграждането на най – възловата метростанция от Софийското метро – Метростанция 8, разположена на бул. „Кн.Мария Луиза” пред ЦУМ, където се пресичат Метродиаметър І и Метродиаметър ІІ .

Освен това, че метростанцията е една от най – значимите като местоположение е и едно от най – сложните подземни съоръжения, изграждани в София.

Археологически находки, наложиха метростанцията да се изгради по тунелен способ. Археологията остава на ниво над тунела и находките ще бъде експонирани и достъпни за гражданите. Метростанцията се разполага в изградения  тунел, който е с най – голямото сечение в Европа.

За изграждане на съоръжението, при изключително сложните геоложки условия се наложи укрепване и с шлицови стени и през северна и южна шахта беше достигнато нивото на тунела. Прокопаването и укрепването му се извърши по Нов австрийски метод.

По традиция след тази фаза на строителство тунелната гилдия празнува успешния завършек на този етап от работата, което е всъщност най – сложната част от изграждане на всеки тунел. Този етап е висшия пилотаж при тунелното строителство, тъй като това изисква приложението на изключителни познания и голям опит.

Със завършването на основната тунелна конструкция - пробива и укрепването, приключва специалното подземно строителство, след което се продължава с довършителните работи и оборудване на метростанцията.

Тунелът с дължина 108 метра и сечение 258 кв.м., височина 18метра, широчина 22 метра, беше изпълнен за изключително кратки срокове около пет месеца, в срок, при наличието на агресивни, високи, подпочвени води, много тежка геология, като едновременно с това беше разкрит археологическия пласт, находящ се до около минус седем метра.

Едновременно с това беше монтирана и покривната конструкция, върху която се полага уличното платно.

Изпълнители на обекта са две от дружества на “Евро Алианс Инженеринг” АД:

  • част Щлицови стени – „Стройинжект” АД, най – голямото българско дружество за геотехническо строителство, разполагащо с най-модерното и разнообразно оборудване за щлицови стени, пилоти, шпунт и други видове укрепване.
  • част Тунел – „Адвал” АД, единственото българско дружество, изграждащо тунели на територия на Европа /Германия, Испания, Гърция/ повече от 20 години, както за всички значими геотехнически проекти в България.   


Домакин на събитието бe инж.арх. Валентин Трашлиев, изпълнителен директор на "Евро Алианс Инженеринг", присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, финансовият министър Симеон Дянков, министърът на транспорта Ивайло Московски, инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД, и други официални гости.